Hopp til navigasjon Hopp til innhold
 
A+
RSS
Information in English
Du er her:  Oslo kommune > Trå lekkert

Aktivitet og velvære

 

Aktivitet og velvære er viktig også for personer med demens. Hjelpemiddelsentralen innvilger imidlertid dessverre ikke slike hjelpemidler til personer over 26 år, enten de bor hjemme eller i institusjon.

Det er derfor opp til kommunen eller familien å anskaffe slike produkter, også når de er til individuell bruk og tilpasset den enkelte.

Musikk og sang kan gi glede og velvære, og er viktige hjelpemidler for stimulere hukommelse, egenaktivitet og motivasjon.

Preferanse-cd

Musikkpreferanse-CD

Denne doble CD-en er et hjelpemiddel i arbeidet med å hente inn musikkpreferanse hos en person med demens. CD-en inneholder kjente sanger og musikk fra ulike kategorier og er laget med tanke på eldre mennesker. En enkel veiviser forklarer hvordan den kan brukes i metoden Individualisert musikk.

 

Kan bestilles hos Senter for fagutvikling og forskning, sff@sye.oslo.kommune.no.

 

Toner deg i møte - sanger i stor skrift

Sangboken inneholder 120 sanger i stor skrift og ressursboken som følger med inneholder melodier og besifring, bakgrunnsinformasjon og historier knyttet til sangene. Sangboken følger samme genreinndeling som GERIAs musikkpreferanse-CD, og er dermed et hjelpemiddel i metoden Individualisert musikk. Ressursboken forklarer hvordan man kan bruke sangboken, lage allsangstunder og gir også innføring i bruk av metoden Individualisert musikk.

Toner deg i møte (sangbok og ressursbok) kan bestilles hos Norsk Musikforlag på e-postadressen order@musikforlaget.no.

Talende fotoalbum
Albumets tale- og innspillingsfunksjon gjør at du enkelt og raskt kan legge inn talemelding på hver side i albumet knyttet opp mot bildene. Det kan bidra til å øke muligheter til gjenkjenning hos personer med minnesvikt. Albumet rommer 20 bilder og har en innspillingstid på totalt 100 minutter. Hver side har én individuell knapp for start/stopp/opptak. Albumet har også utagbart minnekort, hodetelefonuttak, volumregulering og innebygde høytalere.

Leverandør: Amajo
 

Enkle brytere for av og på

Flere typer og størrelser med styringsboks / fjernstyring

 

Leverandører: vanlig handel 
Falck fjernkontroll

Fjernkontroll

Med denne store fjernkontrollen kan man velge de kanalene man har bruk for. En kan også betjene TV, radio og CD-spiller med samme fjernkontroll. Tastene merkes med bilder, tekst eller symboler som gjør det lettere både å se og forstå. Det er enkelt å programmere inn de funksjonene som ønskes, og den har store taster og krever liten trykkraft. Den ordinære fjernkontrollen kan fortsatt brukes av øvrige medlemmer i huset.

 

Mål:24 x 16 x 4,5 cm

                       

Leverandør: Abilia
Fjernkontroll Handle Easy
HandleEasy 321rc er en universal fjernkontroll av det aller enkleste slaget. Doro HandleEasy er også ergonomisk tilpasset mennesker som har nedsatt gripeevne. Den gjør det lettere å bytte kanaler eller justere lyden på din TV, DVD, dekoder eller stereo. Fjernkontrollen tilpasses enkelt til AV-utstyret ditt, ved at den kopierer innstillingene fra dine eksisterende fjernkontroller. Drives av 3 stk. AAA/LR03 batterier som medfølger.

Leverandør: Adaptor og Enklere liv
 

Enkel radio

Hva slags radio som er lett å bruke for den enkelte avhenger av hva vedkommende er vant til. Gå sammen i radiobutikken og prøv ulike modeller. Per i dag synes Tivoli radio å være enkel i bruk, og ligner på radioer som fantes før.
 

Enkel CD-spiller

Hvilken spiller som er lett å bruke for den enkelte avhenger av hva vedkommende er vant til. Gå sammen i butikken og prøv ulike modeller. Hvis CD-spilleren har fjernkontroll, kan denne eventuelt skiftes ut med en stor fjernkontroll fra Abilia.
 


 

Puslespill, barn på hest

Puslespill med store brikker

Bildene inneholder detaljer som stimulerer til assosiasjon og samtale der minnene vekkes til live. Puslespillene kan blant annet brukes til å trene finmotorikk, minne, kommunikasjon og oppmerksomhet. Solide puslespill i tre med 6, 9, 12, 15, 20 eller 36 biter. Hvert spill har egen eske og bilde som følger med.


Leverandør: Amajo

Ludo med store brikker

Ludo og andre enkle, gammeldagse spill

Ludo med store og gripevennlige brikker.

 

Leverandør: Amajo
 

Dataspill for personer med demens
Enkle dataspill kan fungere for personer med demens, som kabal og liknende. Ta personens interesser som utgangspunkt.

 

Vandrestaver/gåstaver

Staver gir økt treningsutbytte når man går tur. De gir støtte i ulendt terreng og egner seg godt om man har problemer med balansen.

 

Leverandører: vanlig handel 
  On-sat SafeTracker 
Enkel alarm- og sporingsenhet for å finne personer som har gått seg bort. Dette er en liten enhet som vandreren må ha med/på seg. Informasjon om enhetens posisjon gis til mobiltelefon eller kart på web.

Sporingsenheten har fem hovedfunksjoner, disse er: nødknapp, posisjonering, sporing, sonevarsling, og lytting. Samtlige av funksjonene kan aktiveres og brukes fra både mobiltelefon eller PC med Internett-tilgang, med unntak av den siste, lyttefunksjonen, som kun fungerer via mobiltelefon. Sporingsenheten kan gi større bevegelsesfrihet og fremme aktivitet.

Leverandører: vanlig handel
Ball

Baller

Kast, sprett eller spark ball. Dette er en aktivitet som mange mestrer. Det er best å bruke myke baller med god sprett som ikke gjør vondt på huden. Små baller er gode å klemme på for fingertrening.

 

Fåes kjøpt fra mange leverandører og i vanlige leketøysbutikker
Butterflyball

Butterflyballer

En serie med baller i ulike størrelser, blant annet minihåndball, volleyball og fotball.

 

Leverandør: TRESS
 

Ballonger

Store ballonger med sterk farge anbefales, slik at de synes godt. Ballonger faller langsommere enn baller og er bra å slå frem og tilbake for dem med nedsatt reaksjonsevne.

 

Leverandører: TRESS og leketøysbutikker

 

Badeball

Denne er en mellomting mellom ball og ballong.

 

Leverandører: TRESS og leketøysbutikker

 

Terapiball /Bobathball

Terapiballen kan trilles til hverandre.

 

Leverandører: TRESS og Riktige leker

 

Puter

Ha ”putekrig” ved å kaste en eller to puter til hverandre.

 

Kjøpes i vanlig handel
 

Erteposer/ringer

Kaste på blink: bøtte, kurv, ringspill eller lignende.

 

Leverandører: TRESSRiktige leker og leketøysbutikker

Vekter

Vekter

Til styrkeøvelser for armer og ben. Vektmansjetter egner seg til styrketrening av ben og armer når gripefunksjonen i hendene er nedsatt. Festes enkelt med borrelås rundt håndleddet eller ankelen, slik at vektene holder seg på plass under trening. Kan også brukes ved daglige gjøremål.

 

Leverandører: TRESS og Riktige leker
 Bilde av tau

Tau

Langt tau er fint å holde i og egnet til gymnastikkøvelser. Tau kan også brukes til sittedans og seniordans. Man kan lage tau ved å flette stoffremser.

 

Leverandører: TRESS og stoffbutikker
 

Stokker / staver

Til strekkeøvelser med armene, og til å trille under bena. Man kan sage stokker av lange trestokker. TRESS har gymnastikkstaver.

 

Leverandører: TRESS og trelastbutikker

Fallskjerm

Fallskjerm

Fallskjerm kan brukes i gruppetrim. Man kan for eksempel løfte den opp og ned, og sidelengs, eller trille ball frem og tilbake oppå fallskjermen. Man kan også kaste en ball som ligger på fallskjermen opp mot taket, eller lage hav med bølger og storm. Dersom man ikke har fallskjerm, kan man bruke et stort stykke stoff/duk eller nett.

 

Leverandører: Riktige leker og TRESS

MassasjerullerMassasjeball

Massasjeballer og -ruller

Baller og ruller med nopper virker stimulerende og avspennende på hender og føtter. Kan hjelpe ved leggkramper.

 

Leverandører: TRESS, Riktige leker og RONDA hjelpemidler

Varmedyr
Varmehund og katt

Varmeflaske/varmedyr

Produkter som virker beroligende og avspennende. Varmedyrene, hund og katt, har silkemyk pels og inneholder varmeflaske. Dyrene er gode å holde på. I hale og poter er det sydd inn perler som motiverer hendenes finmotorikk. Ved å klappe, stryke og trykke på disse kan man stimulere hendene, som for noen demensrammede er kroppsdeler man har mistet ”kontakt med”. For de som er rastløse, urolige og stressede kan varmedyrene virke beroligende og lindrende. For de som ikke kan holde husdyr kan varmedyrene være et aktuelt alternativ.

 

Leverandører: Amajo, apotek, helsekost og fysikalske forretninger

Dukker som vekker følelser

Dukker som vekker følelser

Dukkene er 56 cm lange, litt tunge i baken og søker øyekontakt når man holder dem på venstre arm. Dukkene ser alle forskjellig ut og har ulik hudfarge og klær som representerer der de kommer fra. Dukkene lages også med klær fra gamle dager, strikket jakke, bluse, strømper med stoppede tær og strømpebånd. Dette er klær som eldre godt kan kjenne igjen fra de var små og som vekker minner og får i gang samtaler.

 

Leverandør: Amajo

Protac kuledyne

Protac kuledyne

Kuledyna er utviklet med bakgrunn i viten om hvordan kroppen reagerer på stimulering av hud, ledd og muskler. Dyna virker gjennom at vekten av kulene gir punktvise trykk mot kroppen. Da kulene er løse og dermed flytter seg inne i dyna når man beveger seg, oppstår det stadig nye trykkpunkter som stimulerer berøringssansen og muskel- og leddsansen. Sanseinntrykkene virker både beroligende og modifiserende på hjernens aktivitet og gir økt fornemmelse av kroppen og dens grenser, ro og trygghet.

 

Kuledyna produseres med ulikt innhold: plastkuler med størst vekt og kraftigst stimulering, plastkuler og polystyrenkuler med noe mindre vekt og sterkere stimulering av følesans, og polystyrenkuler som gir den letteste sansepåvirkningen.

 

Størrelse: 200 x 140 cm

 

Leverandør: Amajo

Balloo sittesekk

Balloo sittesekk

Som en stor trygg favn former Balloo seg etter kroppen og gir hode, nakke og armer den støtten som behøves for å kunne slappe av. Balloo har høy sittekomfort og gir ekstra støtte for de som har dårlig balanse og behov for støtte for overkropp, rygg og nakke. Inne i sekken ligger det to innersekker som hver for seg danner en setedel og en rygg/nakkedel. NB! En eldre person kan trenge hjelp til å reise seg fra sittesekken.

 

Leverandør: Amajo

 

 

Musikkseng

Musikkseng

Musikksengen støtter kroppen, stimulerer sansene og gir avslappende musikkopplevelser, spesielt for dem med nedsatte sansefunksjoner. Lydbølgene fordeles jevnt i madrassen som inneholder små polystyrenperler og har et mykt yttertrekk i plysj. Sengen har regulerbar ryggstøtte (hjertebrett) slik at det er enkelt å variere mellom å ligge og sitte. Seng og sittesekker leveres med forsterker og volumkontrollboks. Det finnes også ulike typer støtteputer som kan benyttes i seng eller stol.


Leverandør: Amajo