Hopp til navigasjon Hopp til innhold
 
A+
RSS
Information in English
Du er her:  Oslo kommune > Trå lekkert

Hukommelse og tidsorientering

 

Forglemmegei

Forglemmegei-kalenderen
Kalenderen er et tidshjelpemiddel for dem som lurer på hvilken dag det er. En bordkalender ved siden av Forglemmegei kan være nyttig for å skrive inn avtaler og gjøremål. Noen synes også det er fint å skifte bilde, for eksempel etter årstiden. Det er viktig å plassere kalenderen slik at den er lett å se.

Kalenderen kobles til en vanlig stikkontakt. Riktig dag og dato vises med én gang på skjermen. Hvis strømmen kobles fra, blir teksten borte. Dag og dato vises når strømmen kobles til igjen. Forglemmegei vet hvor mange dager det er i hver måned og når det er skuddår. Kan søkes som hjelpemiddel.

Høyde: 23 cm, bredde: 15 cm

Leverandør: Abilia
 

Foto: Natt og dagkalenderen. Leverandør: Inger Hagen Natt- og dagkalenderen
Kalenderen er et tidshjelpemiddel spesielt for dem som kan ta feil av dag og natt, f.eks. mennesker som ringer pårørende eller går ut om natten. Passer godt på nattbordet eller ved utgangsdøren.

Natt- og dagkalenderen viser dag, dato og om det er morgen, dag, kveld eller natt. Innstillingen skifter automatisk. Kalenderen kobles til en vanlig stikkontakt, og riktig dag, dato og tidspunkt på døgnet vises med én gang på skjermen. Hvis strømmen kobles fra, blir teksten borte. Riktig dag, dato og tidspunkt på døgnet vises når strømmen kobles til igjen. Natt- og dagkalenderen vet hvor mange dager det er i hver måned og når det er skuddår. Kan søkes som hjelpemiddel.

 Høyde: 10 cm, bredde: 18 cm

 Leverandør: Abilia
 

 

Ukekalender

En ukekalender kan være nyttig å ha liggende på bordet for å få oversikt over hva som skal skje i løpet av uken. Det krever ofte at noen hjelper til med å legge inn avtaler.

 

Kjøpes i vanlig handel
Skriv ut
 

Månedskalender

For enkelte kan en månedskalender være god å ha for å se hva som skal skje fremover, og for å huske på hva som har skjedd. Det er viktig at den blir brukt i samtaler, og kommende avtaler og begivenheter må legges inn.

 

Kjøpes i vanlig handel
Skriv ut
 

MEMOplanner 

MEMOplanner hjelper deg å huske avtaler, tider, strukturere dagen, uken, måned og⁄eller år. Det er en berøringsskjerm som kan tilpasses direkte eller via Internett (fjernbetjening). En søyle med lys viser når på døgnet det er. Rød farge for dag og blå farge for natt. Påminnelser for aktivitetene kan komme som alarmlyd, innspilt beskjed og som SMS.
 

Leverandør: Abilia
Skriv ut

MEMOplanner Mi2
Samme funksjoner som MEMOplanner. Denne versjonen er en fordel for brukere som behøver en litt større skjerm for å få overblikk over sin dagstruktur.


Leverandør: Abilia
Skriv ut 

 


 

MEMAS
Memas er en tjeneste på nettbrett som kan fjernstyres fra PC og/eller mobiltelefon. Inneholder: Dag, dato og tid, dagens avtaler og påminnelser, kalender, bilder, aviser, radio og været, og kontaktfunksjon. Pårørende eller andre kan legge inn avtaler og påminnelser, fra hvor som helst.  Alt innhold kan tilpasses den enkelte bruker. Bruker og hjelper bestemmer i felleskap hvilke funksjoner som brettet skal inneholde.

Leverandør: Mylifeproduct

Cognitass

CognITass
Gjør det enkelt å bruke en datamaskin da alle funksjoner er forenklet. CognITass gir oversikt over tid og aktiviteter. Programmet minner om ting som skal skje, og bilder og adresser på alle kontaktpersoner kan legges inn. Det finnes en enkel funksjon for avspilling av musikk, med bildevalg. Fremgangsmåte for  gjennomføring av oppgaver (dekke bord, koke poteter, trakte kaffe osv.) kan vises med bilde, tekst og tale. Man kan motta og sende e-post og bruke albumet for hukommelse og aktivitet.

Leverandør: Cognita

 

MEM-X

MEM-X er et enkelt apparat som fungerer som en ekstra hukommelse. Helseansatte eller pårørende legger inn beskjeder på apparatet som spilles av på et gitt tidspunkt. En kan legge inn beskjeder for hele dagen dersom dette er ønskelig. På denne måten kan man strukturere hele dagen, gi beskjeder om å ta medisin eller minne på at man får besøk eller at noen har bursdag.

Apparatet henges rundt halsen på samme måte som en trygghetsalarm, men inneholder ingen form for sender.

Leverandør: MEM-X

Premium Comai

Støtte til å strukturere, prioritere og huske daglige aktiviteter. Ved hjelp av en lett håndterlig kalender, kan du holde overblikk over dagens/månedens aktiviteter. Man kan få påminnelser med lyd og bilde. Påminnelsene kan legges inn både via en enkel webkalender og direkte i enheten.

Kalenderen innehar funksjoner som; kontakter med bilder, mulighet for direkte oppringing til utvalgte kontakter, visuell støtte til å håndtere penger, lydinnspilling for hukommelsesstøtte, visuelle tidsnedtellere, kamera, analog klokke, kvinnelig og mannlig talesyntese.

Leverandør: Cognita
 

   

 

 Norsktalende armbåndsur

 Norsktalende armbåndsur

Enkelt armbåndsur med analog tidsangivelse. Uret gir samtidig en beskrivelse av hvilken tid det er på døgnet. Eks.: "Klokken er ti minutter over seks på ettermiddagen". Andre ur vil normalt si timene først og så minuttene. Uret blir derfor enklere å forstå, og med kun en knapp er det enkelt å bruke. Uret har i tillegg kraftige visere og tydelige sorte tall mot hvit bakgrunn. Leveres med bruksanvisning innlest på CD.

 

Modell Adam: Urskivens diameter: 22 mm

Modell Eva: Urskivens diameter: 19 mm

 

Leverandører: Adaptor og Enklere Liv
Malem-klokka

Digitalt armbåndsur som støtter hukommelsen ved å gi påminning om daglige gjøremål. Påminning skjer med innlest tale og/eller alarm. Armbåndsuret viser klokkeslett og dato. Det har mulighet for vibrasjon, intervall-alarmer og stoppeklokke.

Leverandør: Cognita
Skriv ut

Cadex-klokka

Når det vanskelig å huske ting som skal skje, kan en liten påminning med tekstforklaring være nyttig. Cadex er et digitalt armbåndsur med mulighet for å sette 12 daglige alarmer. Noteringer med inntil 36 bokstaver/tegn kan gjøres i displayet for hver alarm. Teksten vises i displayet samtidig som den alarmerer. Klokken innstilles manuelt. Den tåler fukt, men kan ikke brukes ved dusjing eller bading. Mål: Ø 38 mm. Vekt 32 g.

Leverandør: Abilia

Veggur

Stort og tydelig veggur som kan fås med diameter på 300 og 400 mm. Uret har store sorte tall mot hvit bakgrunn. Drives av 1 stk. batteri AA/LR6, som følger med.

Leverandør: Adaptor

Timestokken - Art.nr 500130/ HMS.nr 020572
Timestokken er et elektronisk timeglass som med lysende prikker viser hvor mye tid det er igjen av et definert tidsintervall. Timestokken kan være et godt hjelpemiddel når det er for vanskelig å forstå klokken, og når de vanlige tidsbegrepene blir for abstrakte.

Levrandør: Abilia
 

 

 Easy Vox lommeur

EasyVox lommeur, norsk tale

Uret annonserer tiden med analog tidsangivelse, og gir samtidig en beskrivelse av hvilken tid det er på døgnet. Eks.: "Klokken er ti minutter over seks på ettermiddagen". Uret er derfor enkelt å forstå. Holdes tidknappen inne til tiden er presentert, vil den fortsette med dag, dato og måned. Uret har god lydkvalitet og er enkelt å betjene. Leveres med skinnetui som kan henges rundt halsen eller festes i beltet. Drives av 2 stk. AAA/LR03 batterier som følger med. Leveres med bruksanvisning innlest på kassett/CD.

 

Mål: 60 x 60 x 20 mm

 

Leverandør: Adaptor
Tempo Vox lommeur

TempoVox lommeur, norsk tale

Uret annonserer tiden med digital tidsangivelse. Eks.: "Klokken er atten - ti". Holdes tidknappen inne til tiden er presentert, vil den fortsette med dag, dato og måned. Uret har også alarmfunksjon og automatisk annonsering av tiden hver time eller hvert minutt (funksjonen skrus av/på etter behov). Uret har god lydkvalitet og er enkelt å betjene. Leveres med skinnetui som kan henges rundt halsen eller festes i beltet. Drives av 2 stk. AAA/LR03 batterier som følger med. Leveres med bruksanvisning innlest på kassett/CD.

 

Mål: 75 x 60 x 22 mm

Leverandør: Adaptor

Bilde: MEMOmessenger

MEMOmessenger
En fleksibel, talende klokke som hjelper deg å huske og strukturere dagen. Maskinen er lett å bruke. MEMOmessenger består av en stasjonær enhet, MemoBase, og en bærbar enhet, MemoGo. MemoGo kan stå i basen hele tiden, eller tas med.

Maskinen gir påminnelser i rett tid. Personlige talemeldinger som leses inn på klokka blir avspilt til ønsket tid. Forteller og viser ukedag, når på døgnet, klokkeslett, dato, måned og år. Man kan velge enten kvinne- eller mannsstemme. 

Backup tas automatisk i MemoBasen. Les inn dine egne huskelapper (inntil 10). Velg lydsignal og⁄eller vibrasjon ved melding. Velg å vise nedtelling til neste gjøremål (timerfunksjon). Det er enkelt å gjøre innstillinger direkte på berøringsskjermen.
Mål: 20 x 18,5 x 15, vekt: 710 g, skjermstørrelse: 7”

Leverandør: Abilia

 

Bilde: MEMOmini

MEMOmini
En talende klokke med huskelappfunksjon. Den leser opp tiden når man trykker på klokkesymbolet (tastene kan enkelt gjøres taktile) og formatet er følgende: "klokka er to over halv tre, det er torsdag natt fjerde juni to tusen og ni".

Huskelappene (10 stk) spilles inn ved å holde mikrofontasten inne i 2 sek. Høytalertasten trykkes for å avspille huskelapper. Volumet justeres opp og ned med hver sine taster.

MEMOmini er utviklet i et norsk/svensk samarbeid med brukere og fagpersoner innen kognitiv svikt.
Mål: 123x50x26 mm, vekt 115 g

Leverandør: Abilia

VOISEC
Beskjedgiver og huskelapp. VOISEC kan gi talemelding opptil 60 sek og det er da mulig og for eksempel legge inn handleliste.

Leverandør: Cognita

AT klokke, dagsplan

Cognita Klokka

Klokka er en lang dagsplan med bilder av aktivitetene som skal skje i kronologisk rekkefølge. “NÅ” er det eneste konkrete tidsbegrepet vi har. Derfor tar Cognita AT Klokka tak i nå-tidspunktet og synliggjør det som en rød prikk i rekken av aktiviteter som døgnet består av. På den måten blir det lettere å se hva som skal skje og hvor lenge det er til ting skal skje. Klokka viser enkelt forskjell på dag og natt.

 

Vekt: 3,8 kg

Mål: 163 x 12,4 x 3 cm

 

Leverandør: Cognita
Sigvart Døgntavle

Memo dayplanner

Dette er en elektronisk døgntavle som gir oversikt over dagens gjøremål. Den strukturerer dagen slik at man kan se hvor lenge det er til neste gjøremål. Tavlen tilrettelegges ved å skrive egne meldinger med whiteboardtusj og/eller feste magnetiske symboler og bilder på den. Tavlen viser når på dagen det er, om det er natt eller dag og rekkefølgen på gjøremål. Det er mulig å legge inn alarmer for å minne på et gjøremål.

Det finnes en 12 timers og en 24 timers versjon. 
 

Mål: 61,2 x 46,2 x 4 cm

 

Leverandør: Abilia

Whiteboard/Symbolix tavle

Man bør benytte en tavle som er passe stor, og som kan henge på et sted der den er lett å se, som for eksempel på kjøkkenet. Tavlen brukes til å skrive hendelsene som skal skje den enkelte dagen og tidspunktene, som påminnelse. Det kan være lurt å henge en analog klokke med tall ved siden av.

Symbolix-tavlen er en planleggingskalender som er enten hvit eller har forskjellige farger for hver ukedag. Den er magnetisk og det kan brukes whitepoard-penn som følger med.

Leverandører: Amajo og vanlig handel.

Finn igjen

Doro produktfinner

Finn igjen hjelper til å finne ting man har glemt hvor er. Den inneholder fire varslere i ulike farger, som festes på de tingene som lett blir borte, som for eksempel lommebok, nøkler og veske. Når man leter, kan man trykke på riktig knapp, og varsleren begynner å pipe. Rekkevidden er ca. 9 meter, men det avhenger av brukerens hørsel, for den piper ikke veldig høyt. Hovedapparatet kan tas med rundt i huset og man trykker gjentatte ganger til man hører at varsleren piper.

 

Leverandører: Adaptor

FOFA produktfinner
Smart system for å holde orden på hvor alle småting befinner seg. FOFA produktfinnere leveres i ulike varianter og kan festes på nøkkelknippet, vesken, ryggsekken, fjernkontrollen til TV, lommeboken, brillene, mobiltelefonen og alle de andre tingene det går an å rote bort.

Alle FOFA produktfinnere har 6 små knapper. Hver av knappene kommuniserer med dine ulike produkter via pipesignaler. Siden de ulike produktfinnerne kommuniserer direkte med hverandre trenger du ingen egen fjernstyring for disse, men du må derimot ha minst 2 produktfinnere som kan kommunisere med hverandre.

Leverandør: Adaptor

Pilly medisindosett

Dette produktet bidrar til at medisinen tas når alarmen varsler. Den har 28 doseringskammer. Medisinene ligger i magasinet til de skal tas når alarmen går. For at alarmen skal stoppe, må den snus på hodet, da faller medisinene ut. Produktet går på batteri.

 

Leverandør: www.dignio.no

        

Merkelapper på dører, skap og skuffer
Store klare bokstaver eller symboler/bilder hjelper brukeren å finne fram i skap og skuffer. Særlig er dette viktig hvis brukeren flytter inn i en annen bolig og må lære seg å orientere seg der.

Lages selv, eller lastes ned hos NAV/Hjelpekokken

  Farget kontaktpapir til fremheving/merking
Farget kontaktpapir kan brukes til å fremheve f.eks. hvite støttehåndtak eller lysbrytere der veggen bak også er hvit. Det vil da bli en fin kontrast som gjør det lettere å se

Kjøpes hos enkelte forhandlere for kontorrekvisita
  Enkel mikrobølgeovn
Modellene skifter stadig, men ofte er det best med enkle, eldre modeller som er lettere å stille inn, eller som har noen få innstillinger.

Kjøpes i vanlig handel