Hopp til navigasjon Hopp til innhold
 
A+
RSS
Information in English
Du er her:  Oslo kommune > Trå lekkert

Oppskriftene fra "Smålekkert på 15 minutter"

Det er gjennomført matlagingskurs i samarbeid med Høgskolen i Oslo og Akershus. Målet er å gi tips og informasjon om hvordan lage enkle og raske retter som avveksling til ferdigmiddager hjemme hos bruker. Kurset ble godt mottatt og nå kan alle oppskriftene lastes ned.


 

Last ned oppskriftshefte med alle oppskriftene fra kurset her
Last ned samlet handleliste for alle oppskriftene fra kurset her

 

 


Gå direkte til nettside for oppskriftene

 


Bakgrunn
Matlagingskurset ble til fordi mange ansatte i hjemmetjenestene i Oslo ønsket et praktisk matlagingskurs. Argumentene for dette var ønske om:
• Tips og økt kunnskap til å lage enkle og raske retter hjemme hos bruker
• Å øke praktiske matlagingsferdigheter
• Å kunne servere et alternativ til ferdigmiddager
• Å kunne tilby mer variasjon i mattilbudet

Bakgrunnen for disse ønskene er flere. Ansatte opplever at mange brukere trenger matlukt i rommet for å stimulere matlysten. Ferdigmiddager varmes som regel i poser og dermed spres det ingen matlukt. I tillegg opplever mange at brukerne blir litt matlei av ferdigmiddagene. Derfor er det positivt for matlysten å kunne tilby en variasjon mellom ferdigmiddager og enkle retter laget hjemme hos bruker.
 
Det var en unison tilbakemelding fra alle ansatte om at matrettene ikke kunne ta mer enn 15 minutter å lage.


Oppskriftene
Oppskriftene som ble laget på matlagingskurset er tilpasset eldre brukere av hjemmetjenesten med behov for ekstra næring og energi. På bakgrunn av tilbakemeldinger fra hjemmetjenestene er følgende hensyn tatt:
• Rettene tar maksimalt 15 minutter å lage
• Råvarene som brukes kan kjøpes på vanlig, enkel matbutikk

Målet med oppskriftene er at de skal være enkle, gi inspirasjon til å lage mat hjemme hos bruker og gjennom det fremme matlyst og matglede.


Tilbakemeldinger fra ansatte
Samtlige av kursdeltakerne mente at alle eller noen av rettene i oppskriftsheftet kan lages hjemme hos brukere. Samtidig ga de tilbakemeldinger om at de fikk inspirasjon til å lage mat hjemme hos bruker som alternativ til ferdigretter.
 
Enkelte av kursdeltakerne framhevet også at å bruke de enkle oppskriftene fra kurset er spesielt godt egnet for å lage mat sammen brukere som en del av behandlingen i hverdagsrehabilitering og omsorg pluss.
 

La dere inspirere
La dere inspirere til å lage mat som avveksling til ferdigmat på deres arbeidsplass også. Alle oppskriftene fra kurset finner du her.

Oppskrifter

Havregrøt med masse energi
Les mer

 

Næringsdrikk - enkel og hjemmelaget
Les mer

 


 

"Smålekkert på 15 minutter"
Les mer

Sentrale dokumenter

Kosthåndboken - veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten. 
Les mer

Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring.
Les mer

God ernæringspraksis

En sentral figur for systematisk ernæringsarbeid. Les mer om gjennomføring her

Huskeliste for ernæringsobservasjon



 

Verktøy for tidlig å observere tegn på utfordringer ved inntak av mat og drikke.
Les mer