Hopp til navigasjon Hopp til innhold
 
A+
RSS
Information in English
Du er her:  Oslo kommune > Trå lekkert > Innhold

Fysisk funksjon

Her får du eksempler på ulike fysiske faktorer som påvirker matlysten eller evne til å spise og drikke

Innhold

Tygging og svelging (dysfagi) Vanskelig å føre bestikk/glass til munnen
Behov for ekstra god tid under måltid Stille aspirasjon
Vanskelig å lage mat selv Forstoppelse eller diaré


 


 

 

Praktisk eksempel: les mer


 

Tygging og svelging (dysfagi)
Klarer bruker å tygge og bearbeide den maten som serveres i munnen? Alderdom fører til slappere muskulatur i munn og svelg samt langsommere nerveimpulser. Nevrologiske lidelser og generell nedsatt fysisk funksjon kan gjøre det vanskelig og ubehagelig å spise og drikke selv. Personer med slike tilstander kan være avhengig av andre for å dekke næringsbehov og unngå underernæring. Å bruke lang tid (mer enn 30 minutter) på å spise, hosting og kremting under måltidet og at noen mattyper blir liggende igjen på tallerkenen, kan være tegn på tygge- og svelgevansker.

Praktiske tips:

  • Det må være nok tid til å spise, ellers kan feilsvelging fort forekomme
  • Små hyppige måltider er nyttig hvis bruker blir fort sliten eller mett
  • Distraksjoner som lyder og samtale, kan gjøre det vanskeligere å tygge og svelge
  • Tilpass matens tekstur og konsistens etter funksjonsnivå
  • Moset mat må se bra ut, lukte godt og smake godt
  • Krydre maten og gi den aroma og smak – dysfagi kan dempe smakssansen
  • Les mer om kostråd ved tygge- og svelgvansker (dysfagi), kapittel 14 i Kosthåndboken

 

Vanskelig å føre bestikk eller glass med drikke til munnen
Sykdommer eller tilstander som går ut over muskelkontroll og nerveimpulser kan gjøre det vanskelig å føre gaffelen til munnen eller føre til så mye skjelving at det er umulig å holde en kopp eller et glass uten å søle. Det kan også være vanskelig å kontrollere hodet og overkroppens stillinger.

Praktiske tips:

  • Sørg for å ha tilpasset bestikk som er godt å gripe rundt
  • Det finnes glass og termokopper med lokk
  • Støtt opp sittestillingen med for eksempel en pute og sørg for nakkestøtte eller annen hodestøtte. 

     

Behov for ekstra god tid under måltid
Det tar lenger tid å spise når nerve- og muskelfunksjonen er dårligere. I tillegg kan alderdom i seg selv føre til at man bruker lenger tid på å gjennomføre ulike aktiviteter, som for eksempel et måltid. En viktig tilpasning for at brukere med slike tilstander skal få i seg nok mat, er å gi dem nok tid til å spise. Er det behov for assistanse under måltidet, må behovet dokumenteres og videreformidles til bestillerkontor slik at det kan tildeles tilstrekkelig med vedtakstid.

 

Stille aspirasjon
En del pasienter med nevrologiske skader kan ha såkalt stille aspirasjon. Det er tilfeller hvor små mengder av mat eller drikke går over i luftveiene uten at man merker det selv og uten at hosterefleksen utløses. Dette påvirker ernæringsstatusen, og vekttap er vanlig. Aspirasjon fører til irritasjon av luftveiene og kan også føre til aspirasjonspneumoni (det vil si lungebetennelse som kommer av feilsvelging).

Praktiske tips:

  • Servere tyktflytende drikke eller fortykke tyntflytende drikke med fortykningsmiddel (kjøpes på apotek)
  • Unngå mat som faller fra hverandre i munnen som ris og mais
  • Ikke bland mat og drikke sammen i munnen
  • Les mer om kostråd ved aspirasjon i Kosthåndboken

     

Vanskelig å lage mat selv
Når en hendelse, som for eksempel hjerteinfarkt eller bortfall av partner, plutselig inntreffer eller etter hvert som sykdom utvikles, reduseres ofte evnen til å lage mat. Da blir det nødvendig med hjelp til mat og måltider. Dette kan oppleves som et nederlag, og det kan være vanskelig å akseptere at andre må utføre dine matinnkjøp og den daglige tilberedning av mat. Derfor etterspørres det ikke alltid om hjelp ved behov. Se også Avhengighet av andre.

Praktiske tips:

  • Tenk over om sykdom, tilstand eller tap av partner kan utløse hjelpebehov
  • Det er viktig å være ydmyk overfor følelser knyttet til det å ha hjelpebehov
  • Involver bruker i matlaging ved å snakke om maten
  • Lag mat sammen med brukeren
  • Hjelp brukeren til å lage handleliste ved å snakke om matvarer som er i butikken

     

Forstoppelse eller diaré
Nevrologiske tilstander kan føre til enten forstoppelse eller diaré. Dersom det er akutt eller kronisk diaré må lege kontaktes.

Praktiske tips:

  • Ved forstoppelse er det viktig med et høyt fiberinntak gjennom grove brød- og kornprodukter, frukt og grønnsaker sammen med rikelig å drikke
  • Ved diaré er det viktig å fylle på med væske. I tillegg er noe mat stoppende; loff, modne bananer og bearbeidede blåbær
  • Les mer om kostråd ved forstoppelse og diaré i Kosthåndboken