Her får du eksempler på ulike fysiske faktorer som påvirker matlysten eller evne til å spise og drikke
Innhold
Tygging og svelging (dysfagi) | Vanskelig å føre bestikk/glass til munnen |
Behov for ekstra god tid under måltid | Stille aspirasjon |
Vanskelig å lage mat selv | Forstoppelse eller diaré |
Praktisk eksempel: les mer
Tygging og svelging (dysfagi)
Klarer bruker å tygge og bearbeide den maten som serveres i munnen? Alderdom fører til slappere muskulatur i munn og svelg samt langsommere nerveimpulser. Nevrologiske lidelser og generell nedsatt fysisk funksjon kan gjøre det vanskelig og ubehagelig å spise og drikke selv. Personer med slike tilstander kan være avhengig av andre for å dekke næringsbehov og unngå underernæring. Å bruke lang tid (mer enn 30 minutter) på å spise, hosting og kremting under måltidet og at noen mattyper blir liggende igjen på tallerkenen, kan være tegn på tygge- og svelgevansker.
Praktiske tips:
Vanskelig å føre bestikk eller glass med drikke til munnen
Sykdommer eller tilstander som går ut over muskelkontroll og nerveimpulser kan gjøre det vanskelig å føre gaffelen til munnen eller føre til så mye skjelving at det er umulig å holde en kopp eller et glass uten å søle. Det kan også være vanskelig å kontrollere hodet og overkroppens stillinger.
Praktiske tips:
Behov for ekstra god tid under måltid
Det tar lenger tid å spise når nerve- og muskelfunksjonen er dårligere. I tillegg kan alderdom i seg selv føre til at man bruker lenger tid på å gjennomføre ulike aktiviteter, som for eksempel et måltid. En viktig tilpasning for at brukere med slike tilstander skal få i seg nok mat, er å gi dem nok tid til å spise. Er det behov for assistanse under måltidet, må behovet dokumenteres og videreformidles til bestillerkontor slik at det kan tildeles tilstrekkelig med vedtakstid.
Stille aspirasjon
En del pasienter med nevrologiske skader kan ha såkalt stille aspirasjon. Det er tilfeller hvor små mengder av mat eller drikke går over i luftveiene uten at man merker det selv og uten at hosterefleksen utløses. Dette påvirker ernæringsstatusen, og vekttap er vanlig. Aspirasjon fører til irritasjon av luftveiene og kan også føre til aspirasjonspneumoni (det vil si lungebetennelse som kommer av feilsvelging).
Praktiske tips:
Vanskelig å lage mat selv
Når en hendelse, som for eksempel hjerteinfarkt eller bortfall av partner, plutselig inntreffer eller etter hvert som sykdom utvikles, reduseres ofte evnen til å lage mat. Da blir det nødvendig med hjelp til mat og måltider. Dette kan oppleves som et nederlag, og det kan være vanskelig å akseptere at andre må utføre dine matinnkjøp og den daglige tilberedning av mat. Derfor etterspørres det ikke alltid om hjelp ved behov. Se også Avhengighet av andre.
Praktiske tips:
Forstoppelse eller diaré
Nevrologiske tilstander kan føre til enten forstoppelse eller diaré. Dersom det er akutt eller kronisk diaré må lege kontaktes.
Praktiske tips: