Her får du eksempler på ulike sosiale og psykiske faktorer som påvirker matlysten eller evne til å spise og drikke
Innhold
Ensomhet og å bo alene | Tap av livsledsager |
Nedstemthet og depresjon | Avhengighet av andre |
Praktisk eksempel: les mer
Det er viktig å legge merke til faktorer ved eller rundt bruker som kan påvirke matlyst og matinntak. Erfarne ansatte bør bruke sitt trenede blikk til å observere om det er noe som påvirker matinntaket negativt.
Refleksjonsoppgaver kan benyttes for ta opp viktige tema i tjenesten og belyse den tause kunnskapen.
Huskeliste for ernæringsobservasjon er et verktøy for å observere tegn på utfordringer ved inntak av mat og drikke.
Ensomhet og å bo alene
Det er veldokumentert at å oppleve ensomhet eller det å bo alene, er risikofaktorer for å bli underernært. Å være sammen med andre har derimot en positiv effekt på velvære og matinntak.
Praktiske tips:
Tap av livsledsager/ektefelle
Ved å studere ernæringsstatus hos eldre, har man sett at vekttap og utvikling mot underernæring ofte starter når den eldre mister sin livsledsager
Praktiske tips:
Nedstemthet og depresjon
Det kan være mange grunner til at nedstemthet og depresjon oppstår, blant annet sykdom, stress og sorg. Uavhengig av årsak, kan matlysten bli nedsatt eller forsvinne. Nedstemthet og depresjon er assosiert med dårligere appetitt, vekttap, og utmattelse.
Praktiske tips:
Avhengighet av andre
Blir man avhengig av andre for å kunne lage seg og spise mat, avtar ofte også inntaket av mengden mat og næring. For noen er det et stort nederlag og tap av identitet å miste evnen til å kjøpe, hente seg og lage mat. Det kan føre til dårligere matlyst. I tillegg mister man muligheten til å lage seg mat og hente snacks når man har lyst eller mellommåltider når man er sulten. Se også Vanskelig å lage mat selv.
Praktiske tips: