Hopp til navigasjon Hopp til innhold
 
A+
RSS
Information in English
Du er her:  Oslo kommune > Trå lekkert > Innhold

Andre faktorer (kvalme, smerter med mer)

Her får du eksempler på hvordan faktorer som kvalme, smerter og lignende kan påvirke matlysten eller evne til å spise og drikke

Innhold

Kvalme og oppkast Smerter og ubehag
Endringer i smaks- og luktesansen Økt metthetsfølelse
Matallergier og matoverfølsomhet Hygiene
Bevegelse og fysisk aktivitet  

 

 

 

 

Kvalme og oppkast
Dette er ofte symptomer på sykdom, ulike tilstander, og inntak av matvarer som ikke tolereres. Kvalme er også en vanlig bivirkning av medisiner.

Praktiske tips:

  • Unngå matlukt og matos
  • Kalde middagsretter tolereres ofte bedre enn varme
  • Server kald kylling, fisk, spekemat med næringsrikt tilbehør som eggerøre, potetsalat
  • Sørg for god utlufting i rommet hvor det spises
  • Morfinpreparater forsinker magesekktømming og gir kvalme – snakk med lege
  • Gi godt med kaldt drikke
  • Tørr mat tolereres ofte best; kjeks, knekkebrød, ristet brød, kavring, flatbrød
  • Spis lite og ofte, hver 2-3. time er ønskelig
  • Syrlig, mager og salt mat tolereres ofte bedre enn søt og fet mat
  • Benytt favorittmat til de gode periodene, ikke de dårlige
  • Det kan hjelpe å avlede oppmerksomheten mot andre personer, TV, bok, radio, avis



Smerter og ubehag
På grunn av sykdom eller redusert allmenntilstand, opplever mange en del smerter og generelt ubehag. Dette påvirker ofte matlyst og matinntak slik at vekttap og for lavt inntak av næringsstoffer blir resultatet.

Praktiske tips:

  • Spør bruker om smerter og ubehag, undersøk årsak og om noe kan gjøres
  • Opprett kontakt med lege
  • Smerter kan være slitsomt – server myk mat som er lett å tygge ved tretthet
  • Benytt drikke som kilde til energi, som helmelk, juice, vørterøl og kulturmelk/kefir



Endringer i smaks- og luktesansen
Smaks- og luktesansen avtar med økende alder. Det betyr at mat ikke smaker det samme eller like mye lenger, og matopplevelsen blir annerledes. Enkelte medisiner har redusert smaks- og luktesans eller endret smak som bivirkning. Forekomsten av smaksforstyrrelser på grunn av legemiddelbivirkninger, øker med stigende alder. Disse smaksforstyrrelsene kan være bitter eller metallisk smak, at surt smaker søtt, eller man får avsmak for mat. Smaksforstyrrelser kan føre til dårligere livskvalitet, nedsatt appetitt og vekttap. Les mer om bivirkninger av medikamenter her.

Praktiske tips:

  • Spør om enkelte matvarer smaker annerledes enn tidligere – hjelp bruker å kartlegge
  • Unngå matvarer som gir endret/ubehagelig smak
  • Om vekttap oppstår, kontakt fastlege og undersøk om enkelte legemidler kan byttes
  • Smaker maten lite, benytt ekstra krydder som pepper, urter, hvitløk, og chili etter ønske



Økt metthetsfølelse
Vi blir mette når magesekken fylles og volumet øker. Hos eldre kommer metthetsfølelsen ved et lavere volum enn hos yngre. Dermed blir mange eldre raskere mette enn yngre. I tillegg tar det lengre tid før man blir sulten igjen.

Praktiske tips:

  • Spise mindre, men energitette måltider
  • Eksempel: Spises kun ½ porsjon middag, bør den energiberikes
  • Drikke mellom måltider istedenfor til hvis det er praktisk mulig
  • Benytt mellommåltider som yoghurt, frukt, nøtter, kjeks, eller en beriket kopp suppe
  •  Les mer om berikning



Behov for tilpasset kost ved matallergier eller matoverfølsomhet
Ved cøliaki, glutenintoleranse, laktoseintoleranse eller andre tilstander som fører til reaksjoner på mat, er det hensyn som må ivaretas. Ansatte må gjøre seg kjent med hva som må utelates av mat og drikke for den enkelte bruker. Dersom matvarer som ikke tolereres blir spist, kan det føre til plager som diaré, mye luft og oppblåsthet, smerter, ubehag og tretthet. Dette påvirker ofte matlysten negativt og kan føre til dårligere opptak av resten av maten som spises. Dermed utvikling av mangeltilstander og vekttap oppstå.
Les mer og last ned temaark om Spesialkost her



Hygiene
Flere faktorer som har sammenheng med hygiene kan påvirke matlysten.

Praktiske tips:

  • Tilby håndvask før måltid, enten ved vasken eller med fuktig klut
  • Vis at du som personale vasker deg på hendene før tilbereding av mat
  • Sørg for at bordflater er rene og frie for smuler og matrester
  • Kost gulvet dersom det er smuler, matrester eller annet rundt spiseplassen
  • Sett eventuelle sykeartikler ute av synet som spyttekopp, dostol, medisiner m.m.



Bevegelse og fysisk aktivitet
Litt bevegelse av kroppen/fysisk aktivitet virker positivt på matlysten.

Praktiske tips:

  • Forsøk å få til at bruker går en runde rundt i stua eller fra rom til rom før måltid
  • Det kan også hjelpe på matlysten å reise seg og gå fra lenestolen til spisebordet
  • Tilby eller motiver bruker til et toalettbesøk før måltidet
  • En luftetur ut på balkongen eller ut i hagen kan også virke positivt inn på matlysten