Målet med "Trå lekkert" er å øke kompetansen på å forebygge og behandle underernæring, spesielt i hjemmetjenesten.
Ulike yrkesgrupper i pleie- og omsorgstjenesten skal kunne ha utbytte av kompetansehevingspakken. Brukernes behov og ønske for mat og måltider står i fokus. Gjennom dette ønsker vi å bidra til helse og trivsel blant pleie- og omsorgstjenestens brukere.
De enkelte delene av kompetansehevingspakken kan settes sammen eller brukes hver for seg. Uavhengig av om du har 10 minutter eller en halv dag å bruke på kunnskapsoppdatering innen ernæring, kan kompetansehevingspakken benyttes.
Det gode måltid
Det gode måltid fremmer trivsel og mestring samt dekker behovet for mat og drikke. I tillegg er det viktig at måltidet tilrettelegges med respekt for selvbestemmelsesrett, egenverd og livsførsel.
Trå lekkert
Trå lekkert er et bilde på delikat mat og innbydende servering, men også lydhørhet og varsomhet i ernæringsarbeidet. Ernæringsarbeid handler om å skape matglede og lekkert servert mat gir appetitt. Samtidig kan matvaner ofte oppleves som noe privat. Ansattes erfaringer og holdninger blir derfor viktige i møtet med personen som har vedtak om ernæring.
Kontakt
Kontaktinformasjon
Bruk av materiell i "Trå lekkert"
-
Ved videre bruk av materiell i "Trå lekkert" skal det refereres til Helseetaten, kompetansehevingspakken "Trå lekkert"
-
Ved bruk av fotografier i bildebanken skal Helseetaten, kompetansehevingspakken "Trå lekkert" og fotograf Jon Marius Nilsson krediteres
Referanser
Aktuelle referanser i "Trå lekkert"
Trå lekkert bygger på Oslo kommunes verdier, BRER, og den nasjonale Kvalitetsforskriften.
BRER står for Brukerorientering, Redelighet, Engasjement og Respekt. Dette er viktige verdier også i ernæringsarbeidet i kommunen. Kvalitetsforskriften gjelder når kommunen gjennomfører pleie- og omsorgstjenester. Formålet er at grunnleggende behov skal ivaretas med respekt for den enkeltes selvbestemmelsesrett, egenverd og livsførsel.
Verdiene som ligger til grunn for kompetansehevingspakken Trå lekkert, kan du lese mer om her.
Last ned utskriftsvennlig versjon av verdiplakaten her.
 
Ansatte i hjemmetjenesten har ønsket bildeplansjer fra kurset i energi- og protein berikning. Det er laget 6 forskjellige bildeplansjer med bilder av mat som berikes og resultat av berikningen.
(18.06.14)
 
Bildebank er et verktøy i kommunikasjon om matinnkjøp og for å inspirere og skape matlyst og matglede. Bildebanken består av mer enn 100 vanlige matvarer delt inn i 9 kategorier.
(18.06.14)
 
Det kan være krevende å sette sammen et individuelt tilrettelagt kosthold til personer som har tilstander eller diagnoser som krever tilpasning av maten. Her kan du lese mer om kompetanse, ansvar og fremgangsmåte ved behov for spesialkost
(02.12.15)
 
Det er laget to versjoner av en handleliste over matvarer som bør finnes i kjøleskap og tørrskap. Det er en kortversjon med kun bilder, og en lengre versjon med tips om bruk og matvarekunnskap. Ferdige handlelister dekker ikke alle matvarer som finnes, men er et godt utgangspunkt for samtale om innkjøp som kan være viktig for selvbestemmelse og deltakelse
(20.05.14)